Jan Steen wist wat genieten was en dat blijkt wel uit zijn keuze voor Warmond, een pittoresk dorpje waar hij een tijdje heeft gewoond en gewerkt. Warmond is zo’n plek waar het lijkt alsof de tijd even pauze heeft genomen om een harinkje te eten. En als je dacht dat hij daar rust heeft gevonden: think again. In zijn typisch chaotische stijl leefde Jan hier niet bepaald als een serene kluizenaar.
Zijn huis in Warmond was geen statige villa, maar eerder een gezellige bende waar inspiratie letterlijk voor het oprapen lag. Als muren konden praten, hadden ze vast anekdotes gedeeld over kleuters met inktvingers en onhandige dienstmeiden die soep verspilden. Het huis was meer kunststudio dan modelwoning.
In het dorp staat nu een beeld van Jan Steen, als een soort permanente knipoog van Warmond naar haar beroemdste rommelkont. Het bronzen beeld lijkt elk moment een penseelstreek in de lucht te kunnen zetten. Alsof het zegt:
In Warmond creëerde Jan Steen waarschijnlijk enkele van zijn meest levendige taferelen. Het is niet bevestigd welke werken hier exact zijn ontstaan, maar je kunt je voorstellen dat hij tijdens zijn wandelingen door de weilanden inspiratie opdeed voor scènes vol boerenbruiloften, knusse herbergen en ondeugende kwajongens. Op het dorpsplein ving hij vast meer dan genoeg roddels op voor een nieuw verhaal.
Heb je ooit door een dorp willen dwalen waar elke hoek je aan een schilderij van Jan Steen doet denken? In Warmond kan het. Maak een interactieve wandeling door de charmante straatjes, langs het beroemde Jan Steen-beeld en de inspirerende plekken voor zijn penseelstreken. Je krijgt verhalen, quizvragen en misschien zelfs een opdracht om je innerlijke Jan Steen tevoorschijn te halen. Alsof je je midden in een levendig tafereel bevindt.